Man behøver ikke være den bedste i hele verden til noget, for at kunne sige man har talent. Talent betyder blot, at man er dygtigere end den gennemsnitlige person i ens omgangskreds til noget. Det er i hvert fald den definition, som jeg selv synes giver bedst mening. Når du er bedre til noget, end mange mennesker i din omgangskreds, så er du nemlig i stand til at hjælpe dem på det område. De vil derfor se dig som talentfuld: du har et talent, som de ikke har, men som de kan værdsætte. Hvis du bliver værdsat for et talent, så må man da sige, at du er talentfuld.

Med udgangspunkt i den definition, så har vi alle sammen et eller flere talenter. Vi lever dog i et samfund, hvor man godt kan være bange for, at lade andre vide man har sådan et talent. Vi vil jo nødigt blive set som nogen der blærer sig, eller går rundt og tror at vi sådan er bedre end andre. Det får mange til at tie stille omkring deres talenter, og måske endda underspille eller skjule dem. Det er dog en enorm skam!

Ser du, grunden til at vi mennesker har klaret os så godt igennem historien er, at vi har kunnet hjælpe hinanden. Man har faktisk lavet undersøgelser på chimpanser i Japan, der viser at disse dyr – som vi deler forfader med – har en langt bedre korttidshukommelse end vi mennesker har. Du kan vise sådan en chimpanse noget i et halv sekund, som de så kan huske nærmest helt perfekt. Når man har sat mennesker op imod aberne i disse hukommelses-tests, så har vi ikke haft en chance. Den teori der har mest opbakning siger, at der på et tidspunkt skete en slags ”byttehandel”. Vi ofrede vores hukommelse og fik til gengæld evnen til at kommunikere på detaljeret vis. Vi fik sproget, evnen til at tale med hinanden. Takket være sproget, blev vi i stand til at hjælpe hinanden på kryds og tværs. Dette viste sig at være langt mere effektivt og brugbart, end bare at have en god hukommelse, og det er grunden til at vi i dag er den dominerende race på jorden.

Så tag ved lære af historien, og brug dit sprog til at kommunikere med andre, så I kan drage fordel af hinandens talenter. Hvis du har godt styr på brugte biler, og din nabo er på udkig efter sådan én, så tilbyd da din hjælp. Din nabo har også et talent, og det kan sikkert komme dig til gode en gang i fremtiden. Lad være med at fokusere på ”noget for noget” eller lignende: bare prøv at finde plads til at udfolde dine talenter og hjælpe andre mennesker, så vil du med sikkerhed drage fordel af det på sigt.